Zalecenia dla poszczególnych elementów kuchni[1]:
- zlew:
- zalecany o płytkich komorach – nieobudowany,
- pusta przestrzeń na podjazd wózka o szerokości min. 80 cm, głębokości min. 60 cm i wysokości 70 cm,
- kuchenka:
- piekarnik powinien być umieszczany na wysokości nie niżej niż 60 – 80 cm od podłogi,
- zaleca się stosowanie kuchenki elektrycznej,
- blat roboczy:
- optymalna wysokość blatu wynosi 70 – 80 cm,
- pusta przestrzeń na podjazd wózka o szerokości min. 80 cm i głębokości min. 60 cm,
- umieszczony pomiędzy zlewem a kuchenką,
- stół jadalny:
- optymalna wysokość blatu wynosi 70 – 80 cm,
- pusta przestrzeń na podjazd wózka o szerokości min. 80 cm i głębokości min. 60 cm,
- szafki:
- płytkie szafki montowane nad blatem roboczym na wysokości 45 cm,
- dolna krawędź szafek na wysokości 25 cm od podłogi, aby umożliwić dojechanie wózka,
- szuflady w szafkach powinny posiadać blokadę przeciwko możliwości całkowitego wyciągnięcia szuflady,
- zalecane uchwyty w kształcie litery „D”.
[1] Fundacja Laboratorium Architektury 60+ skład zespołu: Benek I., Labus A., Kampka M. (red.) „Wytyczne w zakresie projektowania uniwersalnego mając na uwadze potrzeby osób niepełnosprawnych” – ekspertyza wykonana na zlecenie Ministerstwa Infrastruktury i Budownictwa, Warszawa 2016