Hala warsztatowa ZOM – Nowy Teatr w Warszawie – Budowlane ABC – Ministerstwo Inwestycji i Rozwoju

Menu strony Standardy projektowania budynków dla osób z niepełnosprawnościami

Dane kontaktowe

Ministerstwo Inwestycji i Rozwoju

ul. Wspólna 2/4

00-926 Warszawa
      
Znalazłeś na stronie błąd, niedziałający plik lub link? Zgłoś swoje uwagi.

Hala warsztatowa ZOM – Nowy Teatr w Warszawie

Ogólnie informacje o obiekcie:

Oryginalna funkcja: hala warsztatowa przeznaczona do naprawy wozów oczyszczania miasta
Współczesna funkcja: teatr
Lokalizacja: Warszawa, ul. Madalińskiego 10/16
Realizacja: 1927
Przystosowanie do współczesnej funkcji: 2012–2016

Krótka charakterystyka obiektu:

Obiekt stanowi przykład rozwiązania wieloużytkowego, dzięki zróżnicowanym możliwościom aranżacji i podziału przestrzeni głównego foyer. Jedynym stałym elementem umeblowania w tej przestrzeni jest stanowisko sprzedaży biletów, co dodatkowo umożliwia zmianę aranżacji wnętrz. w budynku znajduje się bufet oraz księgarnia. Na teren teatru można wchodzić z psami przewodnikami. Wszystkie wejścia do budynku są dostosowane dla osób z niepełnosprawnościami.

Obiekt przeszedł analizę pod kątem zapewnienia pozytywnego klimatu akustycznego, zarówno przed, jak i po przeprowadzeniu prac adaptacyjnych. Duże, rozsuwane ściany dzielące główną przestrzeń obiektu na części mają własności akustyczne i redukują pogłos. Dodatkowo na poziomie instalacji i konstrukcji wykorzystywano pryskany materiał wchłaniający dźwięki
– z poziomu człowieka rozwiązanie to jest niewidoczne.

Większość funkcji obiektu znajduje się na parterze. Aktorzy z niepełnosprawnościami mogą korzystać z garderoby znajdującej się na tym poziomie. Zaplecza są przestronne, zapewniona jest wygodna komunikacja, brak wąskich korytarzy. Dostęp do biur znajdujących się na poziomie +1 jest zapewniony poprzez zewnętrzną pochylnię, zaprojektowaną w harmonii z bryłą już istniejącego budynku. Poręcze pochylni znajdują się kolejno na wysokościach: 110, 95, 75 cm.

Obiekt posiada 60 miejsc parkingowych dla pracowników i odwiedzających. Cały plac obiektu jest dostępny dla osób z niepełnosprawnościami – nie ma on zbędnych progów, wejścia do obiektu od strony parkingu i od strony ulicy są czytelne. Oświetlenie tworzy linię prowadzącą między parkingiem a wejściem. Strefa wejściowa obiektu jest bezpośrednio otwarta na przestrzeń kawiarni, księgarni i miejsc wypoczynku. Są one wizualnie dostępne, co ułatwia orientację w obiekcie i ma efekt „zapraszający” do wejścia do wnętrza. Jednocześnie posadzka strefy wejściowej jest kontynuowana we foyer. Bardzo korzystne dla odbioru budynku jest to, że nie dzielono nadmiernie głównej przestrzeni.

Elementy projektowania uniwersalnego zastosowane w obiekcie:

  • klimat akustyczny wnętrz o wysokim komforcie, ściany akustyczne,
  • mapa tyflograficzna oraz zwykła bezpośrednio przy wejściu do budynku,
  • bardzo czytelne oznaczenia i drogowskazy, zastosowane na zapleczach i w strefie dla widzów, umieszczone w przestrzeniach o ważnym znaczeniu komunikacyjnym,
  • mleczne przeszklenie w miejscach gdzie należy zapewnić poczucie prywatności,
  • brak progów,
  • drzwi wejściowe automatyczne,
  • toalety dostosowane do potrzeb osób z niepełnosprawnościami podpisane alfabetem Braille’a, strefa toalet posiada wyróżniający się kolor ścian – co ułatwia ich lokalizacje,
  • dźwig osobowy i pochylnia,
  • elementy ożywiania przestrzeni – roślinność, fontanna,
  • podkreślanie różnych stref funkcjonalnych różnorodnymi posadzkami.
Zdj. 23. Hala warsztatowa ZOM – Nowy Teatr w Warszawie

Zdj. 23. Hala warsztatowa ZOM – Nowy Teatr w Warszawie

Zamknij informację o ciasteczkach

Informacje o ciasteczkach!

Używamy ciasteczek, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać ciasteczkami, zmieniając ustawienia przeglądarki.